top of page
  • Writer's pictureNóra

3 tipp a kinesztetikus típusú tanulók számára

Tanulj úgy, mint egy profi!


Ebben a bejegyzésemben már bemutattam, hogy három fő tanulási típust ismerünk. Ezek közül ma a kinesztetikus típusúaknak szeretnék pár tippet adni. Ezekkel a tanulási trükkökkel testhezállóbbá, kézzelfoghatóbbá teheted az anyagot. Így gyorsabban tudod megtanulni, és hosszabb ideig meg is marad az ismeret! Hát nem klassz?


Mit is jelent a kinesztetikus típus?

Az emberek többsége ebbe a csoportba tartozik. Mozgás, tapasztalás útján tanulnak a legkönnyebben. Náluk nem működik a múzeumi figyelmeztetés, hogy ne fogdossák meg a kiállított tárgyakat, hiszen ez az, amit a legjobban szeretnének. Tanulás közben muszáj mozogniuk, mocorogniuk, mert a test mozgatása extra ingerként hat az információ felvételekor. Sokszor csak azt látni, hogy előveszi az ötödik ceruzát, megint iszik egy kortyot, képtelen nyugton ülni. Nagyon fontos számára, hogy a puszta elméleti síknál közelebb kerüljön a tananyaghoz. Egyenesen fizikai megtapasztalást szeretne!



Ha érdekel a mai három trükk, olvass tovább! :-)


Vigyél átélést a tanulásba!

#1 Mozdulj meg!

Tanulás közben mozogj! Járkálj, lóbáld a lábad, dobolj a ceruzával a füzeten. Ülj fitt-labdára, azon tudsz hintázni, ringatózni, rugózni. Változtass gyakran testhelyzetet. Tanulj akár a földön hasalva. Próbálj minél több mozgást, kreatív tevékenységet belevinni a tanulásba. Készíts rajzokat, jegyzeteket. Dolgozd fel az anyagot a saját elképzelésed szerint. Fogd a saját kezedbe, tapintsd meg, készítsd el te magad a modellt! Egyszóval minden elképzelhető módon próbálj meg személyes tapasztalatot beletenni a tanulásba!



#2 Cetlizz!

Az anyag feldolgozása után emeld ki a kulcsszavakat, kulcsmondatokat. Írd fel ezeket kis cetlikre. Próbálj meg minél rövidebben fogalmazni. Használhatsz színes post-itet, hogy érdekesebb legyen a látvány. A cetliket keverd össze. Most próbáld meg először sorrendbe rakni a cetliket, majd ezek segítségével mondd fel az anyagot a plüss macidnak. Ha írásbeli beszámoló lesz, akkor a gyakorlás is írásos legyen. A cetliket egy helyen tárold. A segítségükkel később is könnyedén át tudod ismételni az anyagot.



#3 Színészkedj!

Na nem a dolgozat megúszására gondolok! :-)

Jelöld ki azt a részt a tananyagban, amit meg szeretnél tanulni. Dolgozd fel, emeld ki a lényeget. Ezután tarts "színházi" próbákat, játszd el az anyagot minél nagyobb átéléssel. Játszhatsz két szerepet is egyszerre. Lehetsz hadvezér, aki felvázolja a haditervet a parancsnokainak. Lehetsz gólya szülő, aki elmagyarázza az éppen kikelt kis gólyáknak, milyen jellegzetességei vannak az ő fajuknak. Hová fognak költözni, mikor, kikkel és miért. Lehetsz költő, aki előadja az éppen befejezett versét. Csak a képzeleted szabhat határt! A próbák alatt még használhatsz segítséget, belepillanthatsz az anyagba. Ezután tarts főpróbát, amikor már nem használsz segédanyagot! Kis szünet, fújd ki magad, majd kezdődhet az előadás. A közönség lehet a család, a plüssmacijaid, akár egy könyv elején szereplő ember is!


Jó gyakorlást! ;-)


Szeretettel: Nóri



Ha kíváncsi vagy még több ötletre, szeretnéd könnyebbé tenni a dolgodat a suliban, keress bizalommal!


Ne maradj le a legfrissebb blogcikkekről, iratkozz fel a hírlevélre!


A képek forrása: Canva, Wix


bottom of page