top of page
  • Writer's pictureNóra

3 tipp a vizuális típusú tanulók számára

Tanulj úgy, mint egy profi!



A sorozat előző két részében az auditív és a kinesztetikus típusú gyerekek számára adtam pár ötletet, milyen technikákkal lehet megkönnyíteni a tanulnivaló feldolgozását.


Most jöjjön a vizuális típus! :-)


A te gyermeked az, aki egy kép összes részletét fel tudja idézni utólag? Pontosan emlékszik, hol látta azt a bizonyos feliratot, és milyen betűkkel volt kiírva? Képzelőereje határtalan? Akkor ő valószínűleg vizuális típus.

Az ő számára rendkívül fontos, hogy lássa azt, amit meg kell tanulnia. Nem elég hallania egy információt, arról feltétlenül jegyzetet, rajzot, belső képet kell alkotnia. Így marad meg a legjobban a fejében a lényeg. Ez egy nagyszerű dolog!


Lássuk, hogyan tudja ezt a tanulásban a hasznára fordítani.



#1 A fura kép

Feldogoztad az anyagot, megvannak a kulcsszavak. Már csak meg kellene jegyezni őket, mert azok alapján az egész anyagot vissza tudod adni...

Képzeld el, hogy ezeket a szavakat, vagyis a képi megjelenésüket összesűríted egy nagyon furcsa, bizarr képben. Legyen ez a kép annyira szokatlan, vicces, irreális, hogy lehetetlen legyen elfelejteni!

Hogyan alkotnál képet mondjuk a következő szavakkal:

bálna, felhő, helikopter, fánk, lila?

.

.

.

Na, megvan?

.

.

.

Nézd meg az én példámat:

.

.

.

Ez azért kellően szokatlan, igaz? :-)










#2 Belső mozi

Amikor valamiről tanulsz, képzeld el magát a témát, vagy jeleneteket, helyszíneket minél élénkebben. Például történelmi eseményeknél képzeld el, hogy te is ott vagy egy jelenet kellős közepén. Hol vagy? Kik állnak melletted? Milyen arcot vágnak? Milyen a ruhájuk? Kik beszélgetnek? Ki a vezéregyéniség? Hogyan tudják meg, hogy lázadás történt?


Készítsd el és játszd le te is a saját mozifilmedet!

Bioszból például elképzelheted, amint kerti törpeként sétálgatsz a kertben, és felnagyítva látod az összes növényt. Hatalmasok hozzád képest. Kreálj egy sztorit magadban. Készíts egy belső filmet, amint te, mint kerti törpe felfedezed a növényeket, amelyek közé odacsöppentél. Merre indulsz először? A bogyósok vagy a csonthéjasok ösvényén? Milyennek látod őket? Mik a bogyós növények közös jellemzői? Ha leszedsz egy hatalmas szem málnát, milyennek látod közelről? És a levelét? Most kóstold meg! Ugye, milyen finom? :-)




Na ezért nem fognak licitálni az árverezésen!

#3 Picasso

Ehhez a feladathoz szerencsére nem kell igazi Picassonak lenni. Az is bőven elég, ha gyorsan készítesz egy laza kis rajzot, skiccet a kulcsszavakhoz. Vagy jellemző képet a bekezdéshez, egy-egy témakörhöz. Ezeket a rajzokat egyáltalán nem kell kidolgozni. Ezek amolyan kis emlékeztetők, szimbólumok, amelyek a témára emlékeztetnek, és amelyek számodra azt szimbolizálják, amiről az adott rész szól.


Már órán is hozzáfoghatsz ezeket odabiggyeszteni a könyvedbe. De később, az anyag feldolgozásakor is készíthetsz hozzá egy mini-képregényt. :-) A lényeg, hogy ezek a rajzok segítsenek neked emlékezni, ezek alapján egy szálra fel tudod fűzni a lecke lényegét!



Jó gyakorlást kívánok! ;-)


Szeretettel: Nóri



Ha kíváncsi vagy még több ötletre, szeretnéd könnyebbé tenni a dolgodat a suliban, keress bizalommal!



Ne maradj le a legfrissebb blogcikkekről, iratkozz fel a hírlevélre!



A képek forrása: Wix


bottom of page