top of page
  • Writer's pictureNóra

Mi az, hogy nagymozgás?

... és miért fontos?



A gyerekek fejlődése során biztosan sokat hallottál már erről a kifejezésről: nagymozgás.

A lényegét valószínűleg érted, de miért annyira fontos? Miért van olyan nagy jelentősége?


Az első felfedezések öröme...

A babák az édesanyjuk pocakjában már a 8-10. héttől kezdve mutatnak akaratlan mozgásokat. Később, megszületésükkor már egy konkrét mozgáskészlettel rendelkeznek, amelyek az életben maradásukhoz fontosak. A világra jövetel után folyamatos tanulás veszi kezdetét. A mozgás az legfontosabb eszköz, amelyen keresztül tanulni tudnak és tapasztalatot szereznek az őket körülvevő világról. Először apró mozdulatokat tesznek.

Aztán megtanulják a nagymozgásokat is: gurulni, mászni, kúszni, járni, futni, ugrani.


Tehát a nagymozgások az egész testet együtt mozgató, a teljes test helyváltoztatásának mozgásai.

Vagyis minden testrész egyszerre van mozgásban, és a helyváltoztatás az egész testet érinti. Ezekhez a mindennapi mozgásokhoz szükséges az agy és az egész test összehangolt munkája. A klasszikus gyerekjátékok mind-mind tartalmazzák ezeket a nagymozgásokat. Például a a fogócska, ugróiskola, "sergőzés".

Sőt, életünk végéig használjuk ezeket a mozgásokat!


"Csak" fogócskáznak, de mennyi minden történik közben az agyban!!

De mire jók a nagymozgások?


A nagymozgások fontos agyfejlődési szakaszok mutatói. Ezek adják a később kialakuló finommozgások alapját. A gyerekek fejlődése a nagyobbtól a kisebb felé halad. Először a nagyobb, darabosabb mozgást kell begyakorolnia, majd ezekre építve kezdi el megtanulni a finomabb, összehangoltabb mozgásokat. Tehát nagyon fontos építőköve a későbbi, apróbb mozgásoknak.


A nagymozgásokon keresztül fedezi fel a gyerek a saját testét, ezeken keresztül alakul ki a testséma. Vagyis, tudja, "hol ér véget a teste", ezért még időben kitér az asztal sarka elől. Nem megy neki. Megtanulja uralni és koordinálni a testét. Annál a kisgyermeknél, aki sokat esik, mindig nekimegy mindennek, nagy valószínűséggel nem alakult ki megfelelően a testséma. Az is előfordulhat, hogy a nagymozgásával eleve van valami gubanc.


A térérzékelés is szorosan ide kapcsolódik. Vagyis, hogy a gyermek el tudja helyezni magát a térben. Felméri, hol foglal helyet a szobában, a teremben, tud orientálódni. Vagyis tudja, merre van a pad, csukott szemmel is odatalál, mert előzőleg felmérte a helyzetét, ismeri a relációt a környezet és saját maga közt.


Hogyan lehet fejleszteni a nagymozgásokat?


Olyan játékokkal, amelyek során a gyerekek

  • gurulnak,

  • futnak,

  • másznak,

  • ugrálnak.


A labdás játékok is nagyon hasznosak. Nagyon szeretik még az állatokat utánzó játékos mozgásokat, az egyensúlyérzékre alapozó játékokat. A játszótéren szinte az összes játék a nagymozgások begyakorlását szolgálja. Építhetsz otthon is kisebb akadálypályát, vagy a bonyolultabb labdajátékok is hasznosak lehetnek.


Természetesen egy játék nem csak egy képességet fejleszt. Tehát fogócskázásnál nem csak a nagymozgások fejlődnek, hanem még sok-sok egyéb képesség is. Ezekre a különféle képességekre pedig nagy szüksége van a gyereknek. Mindegyik az ő fejlődését szolgálja. Ezekből fog tudni építkezni a későbbiek során. :-)

Szeretettel: Nóri



Ne maradj le a legfrissebb blogcikkekről, iratkozz fel a hírlevélre!



A képek forrása: Wix


bottom of page