top of page
  • Writer's pictureNóra

5 jel, hogy gyermekednek mozgásfejlesztésre van szüksége!

Updated: Mar 14, 2019

Miből tudhatod, hogy érdemes felkeresni egy mozgásterápiás szakembert?



1. A gyerkőc mozgása összerendezetlen.

Ő az, aki mindig elesik, megbotlik a saját lábában, futásnál minden végtagja össze-vissza kalimpál. Lehet, hogy lassabb mozgású, vagy esetleg nem is szeret tornázni, mozogni. Nem tud páros lábbal, összeszorított bokával ugrálni, vagy pár szökdelés után szétcsúsznak a lábai. Mászásnál a kezek és a lábak nem egyenletesen érik a talajt, ellentétes kéz és térd egyszerre, hanem véletlenszerűen dobbannak a földre (nagyobb gyerekeknél is). A "különleges" járások, mint járás lábujjhegyen, sarkon, vagy külső talpélen erőltetettek, nem természetesek. Szorítja közben az öklét, furcsa kéztartást vesz fel, mintha azzal akarná segíteni a mozgását, még esetleg a nyelvével is "segít" magának.


2. A gyermek összekeveri, vagy nem jól érzékeli a térbeli irányokat.

A térbeli tájékozódása nem megfelelő, azaz összetéveszti, vagy nem ismeri az irányokat (előre-hátra, jobb-bal, alá, fölé, stb.). Sokszor saját testképével sincs tisztában, mindig beüti magát valamibe, mert nem érzékeli a saját teste határait.



3. Egyensúlyérzéke bizonytalan.

Nem szeret borulós, bizonytalan felületen járni, a kijelölt egyenes vonal mentén bizonytalanul jár. Becsukott szemmel néhány lépés megtétele után eldől. A "tyúklépés", vagyis egyik lábat közvetlenül a másik elé téve haladás nehézséget okoz számára.


4. Kezeit és lábait nem tudja egymástól függetlenül mozgatni.

Ha a két kezével más-más mozdulatot kell végrehajtani, például egyikkel jobbra simogatni a pocakját, a másikkal balra simogatni a feje tetejét, ez a feladat meghaladja a képességét. Ugyanígy, ha a lábával köröznie kell, miközben tapsol, összezavarodik, nem tudja a két különböző mozdulatot egyszerre kivitelezni.


5. Szem-, kéz- fül-, lábdominancia kialakulatlan.

Ideális esetben ez a négy dominancia a test egyik oldalára esik, vagy jobb, vagy bal oldalra. Ha mégsem, az sem akkora baj! De ha a kanalat jobb kézzel fogja, viszont bal kézzel rajzol, ebben az esetben nem alakult ki az egyik kéz dominanciája a másik fölött. Vagyis nincs meg a megfelelő idegrendszeri kapcsolat a teste irányításában. A kézdominancia kialakulatlansága egyértelműen hátráltatja őt az iskolai munkában.



A felsorolt jelek mindegyike éretlen idegrendszerre utalhat. Nagy valószínűséggel mozgásterápiás fejlesztésre van szükség, hogy az idegi kapcsolatok újrarendeződjenek, ezúttal a megfelelő módon és minőségben. A mozgásfejlesztés legideálisabb formája az egyéni fejlesztés, amely során személyre szabottan tornázik a gyerkőc, ezáltal a legoptimálisabban tudja a saját fejlődését generálni.


Hogy hogyan látják a komplex mozgásfejlesztést mások?


Amennyiben úgy érzed, szeretnél hozzám bejelentkezni, vagy tanácsot kérni, keress fel bátran!


Ha szeretnél elsőként értesülni a legfrissebb blogcikkekről, ne felejts el feliratkozni a levelezőlistára!

bottom of page