top of page
  • Writer's pictureNóra

Iskolaelőkészítő - otthon

Updated: Aug 5, 2019

Fel kell-e készülni az iskolára, és ha igen, hogyan?



Az első, és legfontosabb dolog, hogy a gyerekeknek nem kell tudni írni, olvasni, vagy számolni, mire iskolába mennek!

De előző írásomhoz kapcsolódóan szeretnék néhány ötletet adni Neked, lelkes szülőnek, ha mégis szeretnéd a gyerkőcöt egy kicsit felkészíteni a sulikezdésig. Csak úgy ráhangolódásként.


Nagyon alapötletnek tűnik, de fontos, hogy a leendő kis elsős ismerje meg valamennyire az iskolát, ahová járni fog. Akinek vagy nagyobb tesója, és szinte "belenő" az iskolai életbe, annak ez kevésbé okoz nehézséget. Viszont a család első iskolásának fontos lehet, hogy kézzel fogható legyen a számára, hova is fog kerülni. Ragadj meg minden lehetőséget, amikor beviheted őt a suliba. Valószínűleg a legtöbb portás bácsi beenged titeket pár percre, ha megtudja, miért jöttetek.


Forrás: Wix

Biztasd minél gyakrabban rajzolásra, színezésre, hogy legyen lehetősége gyakorolni a ceruza használatát. Hagyd, hogy kedvére játsszon a színekkel, formákkal. Nagyon jó, ha ilyen módon ki tudja fejezni magát, fel tudja dolgozni az őt ért élményeket. A kicsiknek a legjobbak talán a vastag, háromszögletű ceruzák. Ezek arra ösztönzik őket, hogy jól tartsák az ujjaikat. Ha nagyon elcsúszna a kéztartás, lehet kapni ceruzára húzható gumis eszközt, ceruzafogót is.


A helyes ceruzafogást erőltetni viszont felesleges, helyette játsszatok finom, aprólékos mozdulatokat igénylő játékokat. Például rakjatok sorba pici csipeszeket vagy színes gémkapcsokat a lap szélére, fűzzetek gyöngyöt, építsetek apró legóval. Vagy válogathattok különböző terméseket, borsót, babot. Sőt, pipettával is lehet csepegtetni színes folyadékokat fehér lapra, zsebkendőre. Tuti siker!

Ösztönözd az önálló öltözésre, vetkőzésre, engedd, hogy egyedül kösse be a cipőfűzőjét. Ilyenkor érdemes tisztázni magunkban is, hogy ez eleinte biztos nem fél perc lesz! :-)


Bevásárláskor válassza ki a gyerkőc, melyik a rövidebb uborka, melyik a nagyobb pohár tejföl. A kirándulásokon gyűjtött kincseket, kavicsokat két kupacba osztva saccolja meg, melyik a több.


Nagyon klassz lehetőség az építőkockákkal való kötetlen játék. Hagyd kibontakozni az ötleteit, kreativitását. Ha az alkotáshoz történet vagy mese is társul, a lelkesedés határtalan lesz!


Kérd meg két, vagy több dologra egyszerre. Akár játék közben: tegye a piros kockát a torony tetejére, mellé pedig a zöldet. Tegye el az egyik mesekönyvet és hozza ide a másikat. Mosson fogat és vegye fel a pizsit. A figyelmét erősíted ezzel, így alakul ki, hogy több dologra is figyel, megjegyzi és meg is teszi azokat.


Mesélj neki nagyon sokat! Nem csak mesekönyvből, hanem a "világ nagy dolgairól". A saját szintjükön a gyerekek szinte bármit képesek elfogadni és befogadni. Olyan természetes érdeklődéssel és kíváncsisággal fordulnak a környezetük felé, amit egyszerűen muszáj kihasználni! Mesélj, beszélgess minél többet az ő érzéseiről, fogalmakról, közös élményekről. Az őt érintő döntésekbe vond bele, hallgasd meg az ő véleményét is!


Tulajdonképpen az iskolaérettség alapja, hogy addigi életében a gyermeket elegendő inger éri, kialakul egyfajta önállóság és általános tájékozottság. Ha pozitív várakozással tekint az iskolára, az már egy szuper kiindulási alap! Ezek mellett, ha van lehetősége eleget mozogni, szabadon játszani, biztosan sikeresen fogja venni az akadályokat!


Amennyiben mégis úgy érzed, ezektől nagyobb segítségre van szükséged, esetleg egy-egy helyzetben bizonytalan vagy, keress meg, szívesen segítek!



Ha szeretnél elsőként értesülni a legfrissebb blogcikkekről, ne felejts el feliratkozni a levelezőlistára!



bottom of page