top of page
  • Writer's pictureNóra

Iskolai beiratkozás - Még mindig gondolkodsz rajta?

Biztosan iskolaérett a gyermekem? - Néhány tény, amit minden szülőnek mérlegelnie kell!


Emlékszem, nem is régen, mi is futottunk egy-két tiszteletkört az iskolakezdéssel kapcsolatban! :-)

Menjen, ne menjen? Mi lesz, ha marad, mi lesz, ha megy? Túl fiatal, túl idős lesz a társaihoz képest?

Nehéz kérdések ezek! Szülőként nyomja is az ember vállát a felelősség rendesen! A személyes érveken túl szeretnék néhány olyan szempontot megmutatni, amelyek segíthetnek megerősíteni a döntésedben, vagy éppen átgondolni az eddigi tervet.



Úgy tűnik, a mai gyerekeknek nincs könnyű dolguk. Mindenki figyeli őket: a szülők, az óvó nénik, a védőnő, a logopédus, a nevelési tanácsadó. Számos teszten esnek át, hogy kiderüljön, alkalmasak lesznek-e arra, hogy majd az iskolai kihívásokat könnyűszerrel teljesítsék.



De mégis mitől lesz iskolaérett egy gyerek? Mikor mondhatjuk azt, hogy biztosan megállja majd a helyét ebben a nagyfokú alkalmazkodást és maximális teljesítést igénylő szerepkörben?


Csak néhány a legfontosabb szempontok közül:


Az iskola megkezdéséig biztosan el kell dőlnie, hogy a gyerkőc jobb, vagy bal kezes. Ha ez bizonytalan, egyik tevékenységnél a jobb kezét használja, máskor a balt, inkább érdemes még egy évet várni, hogy utolérje magát.


Figyeld meg, hogy be tudja-e kötni a cipőfűzőjét. Fel tudja fűzni a gyöngyöt a szálra? Ez nehézséget okoz neki? Esetleg, ha nem megy, még be is dühödik? Ha nem működik még nála a finom, precíz kézmozgás, nem csoda, ha egy sor írás után eldobja majd a ceruzát, mert fáj a keze a nagy erőlködéstől. Hiszen ez a tevékenység egyelőre meghaladja a képességeit.


Milyen a kapcsolata a társaival? Képes baráti kapcsolatokat kialakítani, megérteti magát a kortársaival? Ha igen, akkor valószínűleg az iskolában sem lesz gondja a kapcsolatteremtéssel.


Ha idegen, vagy kevésbé ismerős felnőttel kell lennie, együtt tud vele működni? Ha esetleg nem fogadja el az utasításokat, nem alkalmazkodik legalább minimálisan a közösség szabályaihoz, akkor inkább érdemes várni, hogy megérjen erre a helyzetre.


Természetes módon, a gyerekek mindig játszani szeretnének. Szerencsére még a tanulást is sokszor játéknak fogják fel (és annak is kell lennie!). De amikor feladat van, akkor különbséget tud tenni játék és munka között?

Mindezekre könnyen fényt deríthet egy iskolaérettségi vizsgálat.


A gyerekeknek nem kell tudniuk számolni vagy olvasni, mire iskolások lesznek, hiszen ezért mennek oda.

De olyan érettséggel kell rendelkezniük, amire a suliban építeni tudnak!


Ezt a testi és lelki érettséget kihasználva és továbbfejlesztve jutnak el oda a gyerekek, hogy képesek megtanulni írni, olvasni, számolni, majd később még komolyabb dolgokra is.


Nagyon megértem azokat a szülőket, akik bizonytalanok, tanácstalanok. Nem feltétlenül egyformán látja a helyzetet az óvónő, a nagyszülő, vagy akár a nevelési tanácsadó. Mégis, azt javaslom, ha egy halvány kérdőjel is felmerül az iskolakezdéssel kapcsolatban, hallgass a szívedre, és azokra a szülőtársakra, akiknek már iskolás a gyermekük! :-)


Nagyon fontos, hogy a gyerkőc elég érett legyen arra, hogy befogadja az új ismereteket, eddig megszerzett képességeire építkezni tudjon.

Már első osztályban nagyon komoly munka folyik, bár szerencsére a gyerekek nagy része ezt még nem veszi észre. Nagyon nagy teher van rajtuk. Hetente 2-3 új betűt és számot tanulnak! Az a gyerek, aki kisebb-nagyobb éretlenséggel vágott neki a sulinak, sajnos nagyon hamar le tud maradni. És ha már elsőben nem tudja tartani a lépést, mi lesz később?


Plusz egy jó tanács fiús szülőknek!

Van egy régi közhely, miszerint a "fiúk később érnek". És tényleg!

A 6 éves fiúk kognitív képességei kb. 1-1,5 évvel elmaradnak az azonos korú lányokéhoz képest. Vagyis a lányok 6 évesen általában jobban "készen állnak" az iskolára, mint a 6 éves fiúk.

De ez nem hiba! Így van rendjén, hiszen a természet a fiúkat már elkezdte felkészíteni a férfi-, a lányokat meg a női szerepekre A nemi érés eltérő üteme okozza ezt az különbséget a fiúk és a lányok között!


Végszóként azt tanácsolom, hogy ha pici bizonytalanság is felmerül, nem kell siettetni az iskolakezdést, nem maradtok le semmiről! A szemed fénye, a gyermeked viszont nagyon is jól jár, mert csak nyerhet azon az egy éven, amit még játszva, a későbbi feladathoz felnőve tölthet! Mindig mérlegelj, vedd figyelembe a gyerkőc véleményét is, és ezek mentén biztosan olyan döntés születik, ami a gyermeknek a legmegfelelőbb lesz.


Ha kérdésed van, tanácsra van szükséged és kíváncsi vagy a véleményemre, keress fel, szívesen segítek!




A képek forrása: Wix

bottom of page