top of page
  • Writer's pictureNóra

Már százszor megmondtam: ismétlés a tudás anyja! :-)

Hányszor kell ismételni egy anyagot, hogy tényleg megmaradjon a tudás?


A gyerekek sok esetben egy kis elefántra hasonlítanak: nehezen tanulnak és gyorsan felejtenek.

Hát persze, mert a kis elefánt nem tudja, hogy ismételni kellene! :-)

Te viszont segíthetsz a gyermekednek egy klassz ötlettel: ismételjen minél többször! Hiszen minél többször ismétel, annál több részlet ragad meg belőle, annál több dologra fog emlékezni.


De mire is kell emlékeznie?

Az ismétlés nem ugyanaz, mint a tanulás. Először értelmezni kell az anyagot, vagyis feldolgozni, kiszűrni a lényeget. Amikor ez már megvan, akkor nagyon fontos lépés, hogy ezt a lényeges, tömörített anyagot minél többször ismételje a gyerkőc.

Tehát az ismétlés a megtanulandó anyag lényegére vonatkozik!


Gondoltad volna, hogy legalább hatszor kell "találkozni" egy anyaggal ahhoz, hogy kellő mértékben megmaradjon a buksijában? Nagyjából úgy képzelheted el, mint pl. egy újsághirdetés. Amikor már ötödször, hatodszor látod, olvasod, már ismerős információként tekintesz rá.


Miután a gyerek megtanul és feldolgoz egy anyagot, a felejtés nagyon hamar bekövetkezik. Egy nap múlva már csak az információk 30-40%-ára emlékszik. Egy-két hét múlva ez tovább csökken, már csak kb. 20%, vagy annál is kevesebb. És ez csak a lényeg lenne!


Az ismétlésekkel tulajdonképpen a felejtést lehet kiküszöbölni. Minél többször lát egy adott anyagot, annál biztosabb, hogy több dolog marad meg benne.


Minél többet ismételünk, annál több mindent jegyzünk meg belőle.

Nézzünk egy konkrét példát!

A tanulnivaló feldolgozása után, amikor már megvan az érdemi rész, amit meg kell jegyezni, az első ismétlést érdemes egy óra múlva megtenni.

A második ismétlés legyen egy napon belül. Majd egy héten belül még egyszer-kétszer ismételni, és így tovább a céltól függően.

Vagy például, ha dolgozatra készül a gyerek, akkor a napokat felosztva, minden nap, esetleg minden másnap célszerű ismételni.


Azt is fontosnak tartom kiemelni, hogy itt már csak néhány perces ismétlésekről beszélek. Előzőleg a tanulás, feldolgozás során már kiszűrtük a lényeget, így ez az ismétlendő anyag tulajdonképpen egy kivonata az egésznek. Nem újra kell tanulni, hanem a lényeget ismételten átvenni. Tehát sokkal rövidebb idő alatt át lehet ismételni, mint az egész anyagot. Az átnézéshez, ismétléshez elég néhány perc is!


A hosszú távú előnyöket nézve pedig a hab a tortán, hogy egy mélyen bevésődött anyagot sokkal egyszerűbb lesz később is feleleveníteni, mint újra megtanulni.



Szeretnéd gyermeked tanulási eszköztárát még több trükkel, ügyes fogással gazdagítani? Keress bizalommal! Pont ezekről a technikákról szól a tanulási coaching.



Ha szeretnél elsőként értesülni a legfrissebb blogcikkekről, ne felejts el feliratkozni a levelezőlistára!



A képek forrása: saját és Wix

bottom of page