top of page
  • Writer's pictureNóra

Mi is az a képességfejlesztés?


Sokan kérdeztétek, mi is tulajdonképpen az, hogy képességfejlesztés, ezért úgy gondoltam, kifejtem kicsit bővebben.

Kevésbé jóból jót, jóból kiválót - ez az egész mottója.

Vegyünk például egy gyereket, akinek ügyetlen a mozgása, összekeveri a hasonló betűket, aránytalanul sok munkát kell beletennie abba, hogy tartsa a lépést az osztállyal. Vagy egy másikat, akinek összességében jó eredményei vannak a suliban, de egy-két tantárgyból egyszerűen nem boldogul, nincs sikerélménye, és el is ment a kedve tőlük, mondván, hogy ezekből ő soha fog jó jegyet szerezni. És még egy harmadikat , aki kiválóan tanul, jól teljesít, de éppen egy nagyobb próbatétel, mondjuk felvételi előtt áll és szeretné ezt az akadályt is magabiztosan venni.




Az én feladatom az, hogy mindhárom gyerekből kihozzam a tőle telhető legjobb formáját. Természetesen nem mindenki matekzseni, és nem is lehet mindenkiből költő, de a képességeink, amik a bennünk lakoznak, továbbfejleszthetőek!

A példákban említett gyerekeknél különböző módszereken keresztül segítem őket abban, hogy önmagukhoz képest jobban teljesítsenek, a tanulási feladatokra fordított energiájuk arányos legyen az eredménnyel. Ezek a módszerek gyerekenként és életkoronként változhatnak.

Az egyik ilyen módszer például a mozgásfejlesztés. A kisgyerekkori mozgásfejlődés és az agyi érési folyamatok rendkívül szoros összefüggésben vannak. A szülők önfeledten és boldogan nézik a kisbabájukat, amint éppen próbálkozik átfordulni hátáról a hasára. Közben nem is gondolják, milyen komoly agyi tevékenység megy végbe ennek a természetes mozgásnak a hatására a baba agyában. Új ingereket kap, rengeteg új idegi összeköttetés alakul ki, amelynek később szerepe lesz egy későbbi, összetettebb mozgásban, újabb idegi kapcsolatok megjelenésében. Ha a kisgyermek mozgásfejlődése nem a kívánt módon halad, ezek a kapcsolatok nem, vagy nem a megfelelő módon alakulnak ki, számos nehézséget okozva. Ezt korai fejlesztéssel, vagy akár a későbbi években is sikerrel lehet korrigálni. A mozgásfejlesztés során az elemi mozgások "újratanításával", újbóli, apró lépésenkénti begyakorlásával kiépítjük, megerősítjük a fejlesztendő területre vonatkozó mozgásokat, ezáltal az agyi érés utoléri önmagát, a gyerek behozza addigi lemaradását.



Egy másik módszer lehet a tanulási coaching, ami nagyon felnőttesen hangzik, és valóban, nagyobbaknak is szól. Körülbelül 10-11 éves korra minden gyereknél kialakul egyfajta sajátos, csak rá jellemző tanulási stílus. Sokan ezt ösztönösen is követik, de van, akinek ki kell bogoznia, hogy ő hogyan működik a leghatékonyabban, mi a számára legmegfelelőbb módszer a tanulásban. Ha ez megvan, akkor célirányosan mutatok olyan technikákat, amelyeket kipróbál, aztán a kedvencekből kiépíti a saját tanulási stratégiáját. Ilyen stratégiával felvértezve egész életére szóló előnyhöz jut. Nem fog többet a témazáró előtt pánikolni, hogy mégis hogyan kellene ezt a hatalmas anyagrészt megtanulni, mert addigra pontosan tisztában lesz vele, hogy mennyi idő alatt, milyen módszerekkel dolgozza fel a témakört, és hogy mi kell ahhoz, hogy elő is tudja hívni, amikor szüksége van rá.

Sokszor felmerül a stresszkezelés kérdése is. Felnőtt fejjel akár jogosnak is gondolhatnánk a kérdést, hogy ugyan mitől stresszel a gyerek, hiszen semmi gondja nincs, "csak" tanulnia kell. Pedig valójában az iskola a gyerekek munkahelye! Ők is lehúznak egy egész munkanapot, sőt, ezt néhány különóra még meg is toldja. Rengeteg stresszes szituáció adódhat - egyikük lazán továbblép, a másikuk napokig rágódik rajta, a harmadik meg mélyen eltemeti magában, hogy ne is kelljen arra a rémes helyzetre emlékeznie. Lehet ez egy iskolatárs bántó szava, egy cikis helyzet az ebédlőben, bármi, ami olyan mértékű szorongást okozhat, amely következtében bizonyos szituációkban önmagához képest alulteljesít. Akármilyen apróságnak is tűnhet az ok, mégis képes nagyon mély sebeket okozni. Egyszerű, de nagyon hatékony gyakorlatokat mutatok, amelyeket bármikor használhatnak, hogy elhárítsák a feszültséget. Lesz egy eszköztára a stressz levezetésére, megszabadul a gátló érzésektől, és ez növelheti az önbizalmát, teljesítményét, hiszen felszabadultnak érzi magát.


Ezek csak a főbb irányvonalak, amelyek mellett számos apró technikával segítem a hozzám forduló gyerekeket abban, hogy kiteljesedjenek, eredményesebbek legyenek a tanulásban és a legjobb formájukat hozzák. Bármilyen utat vagy módszert is választunk, azon dolgozom velük együtt, hogy újra megtalálják a tanulásban rejlő örömet.


Remélem, sikerült kicsit közelebb hoznom mindazt, amivel foglalkozom. :-)



bottom of page