top of page
  • Writer's pictureNóra

Sikersztori #1

Szeretném bemutatni a hozzám járó gyerekekkel közös sikereinket. Első rész következik. :-)


Timi szülei tavaly nyár elején kerestek meg, mivel 6. osztályos kislányuknak nehézségei adódtak az iskolában. Régebbről indult a dolog, de ekkorra döntöttek úgy, hogy valamit tenni kell a gördülékenyebb tanulás érdekében.

A Timivel és a szüleivel való beszélgetés és vizsgálatok alapján kiderült, hogy egy jó képességű, okos, életvidám, együttműködő kislányról van szó, de sokszor eltévesztette az irányokat, és a figyelme gyakran elkalandozott. Ez akadályozta őt az osztálytársakkal együtt való haladásban, bizonyos szituációkban pedig szorongani kezdett.



A mozgásterápiás fejlesztés nem volt indokolt, ezért egyrészt agyintegrációs gyakorlatokkal rendbe tettük az irányokat, tanulási stratégia kiépítésébe kezdtünk, és a stresszes helyzetek feldolgozásán is folyamatosan dolgoztunk.


Azt kértem tőle, hogy a számára kiválasztott agyfélteke-integrációs gyakorlatokat minden nap iskola előtt és a házi feladat elkészítése előtt csinálja meg (2-3 perc). Nagyon hamar jött a pozitív visszajelzés, hogy könnyebb odafigyelnie, kisebb erőfeszítést kell tennie, úgy érzi, tényleg "ott van fejben is". Az iránytévesztések csökkentek, az első sikerélmények hatására jó kedvvel folytatta a feladatokat.

A tanulási stratégia összeállítását egy kis kutakodás előzte meg, ahol kiderült, hogy Timi erősen auditív típus, vagyis hallás útján ér el hozzá legkönnyebben az információ, az intelligenciatípusok közül pedig kiemelkedik nála az interperszonális és zenei intelligencia. Így tehát teljesen személyre szabott feladatokat, "trükköket" vetettünk be, hogy egy rövidebb tanulási egységen belül végig az adott feladatra tudjon koncentrálni, és azt olyan módon dolgozza fel, hogy lekösse a saját maga(!) figyelmét. Véget vetettünk az órák hosszáig tartó délutáni tanulásnak, mert a megbeszélt technikákkal sikerült jobban beosztani az időt, és azalatt a feladatnál maradva hamarabb végezni. Így végül több szabadidőt is nyerve, Timi egyre felszabadultabb lett. A számára feszültséget keltő helyzeteket több megközelítéssel sikerült feldolgozni, továbblendülni azokon.


A közös munka során 3-4 hetente találkoztunk, de sokszor mentek az üzenetek oda-vissza egy kis plusz lendületet adva a következő alkalomig.

Összesen 6 hónapig dolgoztunk azon, hogy Timi tudatosabban, jobb koncentrációval, nagyobb hatékonysággal tudja a tanulási feladatait ellátni. A visszajelzések a tanárai részéről is pozitívak voltak. Kettőnk döntése volt, hogy itt véget ért a közös munka, úgy gondoltuk, hogy most a helyére kerültek a dolgok, már csak folytatni kell az utat, amin elindult.


Itt is még egyszer gratulálok, Timikém! Bámulatosan kitartó voltál, nagyon örülök, hogy Veled/Érted dolgozhattam! Sok sikert kívánok Neked a továbbiakban is!



bottom of page