• Nóra

Túlélési tippek a karaténsulihoz

#howtosurviveAz előző cikkemben ígértem, hogy jövök pár ötlettel, hogy miként lehet túlélni az online sulis napokat.


A túlélés szót a személyes kapcsolatok hiánya, a motiváció erős csökkenése miatt használom. Az én környezetemben ugyanis sok gyerek, tanuló (és felnőtt!) van, akiket ez mélyebben érint.

Ha ezelőtt rossz kedved volt, akkor nem az a cél, hogy egyből az eufóriában ússz!

A cél mindig az, hogy saját magadhoz képest egy picit jobban érezd magad, egy picit jobb kedvre derülj, egy picit optimistábban állj a világhoz. A lényeg, hogy apránként, tudatosan változtass a hangulatodon. Így aztán szép lassan bekúszik a jó érzés a mindennapjaidba. Egyszercsak azt veszed észre, hogy megváltozott a kedved, a hozzáállásod!


Sok sikert és kitartást kívánok hozzá! :-)#1 tipp: SPORT


A testmozgás elengedhetetlen a jól-léthez. Arról a mozgásról beszélek, amikor felmegy a pulzus, kicsit megizzadsz, lihegsz. Egyszóval érzed, hogy pezseg benned a vér. Nem kell órákig edzeni, inkább többször 5-10 perces mozgást iktass be a napi teendőid közé. Például két tantárgy között, vagy a kávészünet elejére, vagy a délutáni utolsó erőbedobás előtt, amikor tudod, hogy legtöbbször fáradni kezdesz.5x 1 perc helyben futás magas térdemeléssel, vagy

5x 1 perc burpee (négyütemű fekvőtámasz), vagy

5x 1 perc ugrókötelezés imitálása, vagy

5x 1 perc jumping jack (terpesz-zár ugrálás)Az 1 perces aktív szakaszok között fújd ki magad egy kicsit, mondjuk 10-15 másodpercig.

Nem fogsz fázni a végére! :-)

Ne feledd: a mozgás maga az élet!


#2 tipp: NAPIREND


Írd le magadnak, hogy nagyjából mikor mit tervezel a napod során. Tervezd meg, mikor kelsz fel, mikor kezdesz tanulni, mikor tartasz szünetet, mikor fejezed be a tanulást/munkát, mikor hívod fel a barátaidat, stb.

Ha nagyjából felvázolod, hogyan fog kinézni a napod, az egyfajta

keretet ad,

amiben könnyebb eligazodni.

Gondolj arra is, hogy különböző fajta tevékenységek szerepeljenek a nap során. A tanulás/munka után ne feledkezz meg a lazításról, szórakozásról! Gondold át, mik a lehetőségeid, mi okoz örömet, és tervezd bele a napodba, milyen pihentető dolgot fogsz aznap csinálni, és mikor!

Fontos, hogy írd le! Ha leírod, az olyan, mintha egy szerződést kötnél magaddal. Az agyad parancsként fogja értelmezni, amelyet követni fog. A napirend szervezettséget biztosít, így nem csúsznak szét a napok, tudod, mikor minek jön az ideje.#3 tipp: KAPCSOLATOK

Na ez az a pont, amire érdemes külön odafigyelni!


Az online kapcsolat nem igazán tudja pótolni a személyeset. Hiába van ott a kamera másik oldalán a barátod, tanárod, főnököd, csak nem olyan, mintha személyesen jelen lenne. Érdemes a kötelező dolgokon kívül is keresni a kapcsolatokat.

Hívd fel a barátodat, de ne csak a beküldendő miatt!

Töltsetek együtt időt - online!

Legyetek együtt a hívásban, olvassatok, játsszatok egymás mellett. Vagy ami éppen jól esik!

Nálunk volt már így "vacsoravendég", volt már így együtt tanulás és együtt mesenézés is. Felnőtt verzió az online borozás. :-)

Egyáltalán nem fontos, hogy "valamit" csináljatok, inkább pont a "semmi különös"-ön van a hangsúly! Pont az a lényeg, hogy legyen társaságod, aki csak úgy, ott van melletted. Aki más, mint az otthon megszokottak. Akinek a jelenléte szavak nélkül is örömöt, megnyugvást ad.És a bónusz tipp:

A példamutatás fontosságára szeretném felhívni a figyelmedet!

Úgy is, mint szülő a gyermekének, és akár úgy is, mint nagyobb testvér a kisebbnek!

Ha Te jól vagy, ha Te képes vagy megoldani az élethelyzeteidet, ezt a jó példát adod tovább a gyermekednek, tágabb értelemben, a környezetednek!

Érdemes lehet ezt szem előtt tartani! :-)Szeretettel:

Nóri
További segítségért fordulj hozzám bizalommal: szülőkonzultáció, tanuláskísérés, tanulási technikák, mozgásfejlesztés, workshopok.Iratkozz fel a hírlevélre, hogy elsőként értesülj az új cikkekről!Fotók forrása : Pixabay, Wix