top of page
  • Writer's pictureNóra

Önállóságot fejlesztő ötletek kicsiknek.

Kreatív feladatok 2 éves kortól.



Az előző cikkemben ígértem néhány ötletet, amellyel kicsi kortól önállóságra tudod biztatni a gyermekedet.


Látszólag más téma, mint a tanulás, holott nagyon is szorosan kapcsolódik ahhoz. Hiszen hogy várod el a gyerektől, hogy önálló legyen a tanulásban, a saját feladataiban, ha addig nem ez volt az érvényben levő szabály? Ez persze egy költői kérdés volt. :-)


Az kicsiknél az önállóságra való törekvés nem mindig olyan egyértelmű! Leginkább abban nyilvánul meg, hogy a te segítségedet kéri abban, hogy egyedül csinálhasson valamit! Ilyenkor azzal teszed a legtöbbet, ha valóban SEGÍTESZ neki elérni a célját, de semmiképp sem helyette csinálod meg!


Mindig magyarázz, beszélj hozzá, miközben a leghétköznapibb dolgot csinálod is!

Nagyjából másfél éves koruk körül a gyerekek megérnek arra, hogy a felnőtteket utánozzák. Részt szeretnének venni a családi tennivalókban. A játékot az jelenti, ha ugyanazt csinálhatják, mint apa és anya. Add meg neki a lehetőséget! Hagyd, hogy gyakoroljon, hibázzon, és aztán magától újra fog próbálkozni.

2 évesen még azért kicsik ahhoz, hogy egyedül boldoguljanak. De ha megengeded neki, lassacskán egyre több dologba tanul bele észrevétlenül.


A kulcsszó még egyszer: a segítség!

A legkézenfekvőbb lehetőség az önállósodásra a mindennapi tevékenységek gyakorlása. Mindig magyarázz, beszélj hozzá, miközben a leghétköznapibb dolgot csinálod is! Mondd el sorban, hogy csinálod, mit teszel. Például pulcsilevétel, vagy tisztálkodás közben, de akár az autóba beszállásnál is.



És most lássuk a tippeket!


A legtöbb kisgyerek imád kezet mosni, pancsikolni. Abban segíthetsz neki, hogy megmutatod, hogyan mossa az ujjacskáit, tenyerét, aztán hagyd, hogy ő csinálja, ahogy akarja. Mindenképpen bátorítsd, hogy minél gyakrabban próbálkozzon.


Az esti rutinnál érdemes először a vetkőzéssel próbálkozni, az általában könnyebben megy. Öltözni biztosan lassabban tanul majd, de a cél eleinte az, hogy be tudjon kapcsolódni a tevékenységbe. Bármilyen aprósággal is! Ahogy fejlődik, ügyesedik, egyre több dolgot tud majd ő is megtenni. Ha kivárod ezt, sikerélménye lesz, bízni fog magában és abban, hogy ő is képes rá.


A válogatás, pakolás is a kedvenc elfoglaltságok közé tartozik. Adj lehetőséget neki például zoknipárosításnál, vagy a tiszta evőeszközök szétválogatásánál. Nem baj, ha eleinte eltéveszti. Pár alkalom után ő rá fog jönni, ha tévedett, és kijavítja. Egyre pontosabban fog dolgozni.


Ruhateregetés közben kérd meg, hogy adogassa a ruhákat. Ha csipeszeket is használhat, még boldogabb lesz. Mutasd meg neki, hogy nyílik a csipesz, és hagyd gyakorolni. Ez nagyon nagy összpontosítást igényel tőle.


Imádják a töltögetést is! Bármit kitalálhatsz! Tegyél vizet a kancsóba, gombokat kis tégelybe, kavicsokat tálkába, szívószálakat hosszúkás pohárba. A kicsik átöntik, kiöntik, összeszedik, visszateszik, néhányat, sokat, ahogy épp szeretnék. Biztos, hogy órákig elfoglalja magát.



Ugyanez az élmény vár rá a kinyitós-becsukós játékokkal. Keress különböző, könnyen működő dobozkát, tárolót, amellyel egyedül is próbálkozhat. Pattintósat, csavaros tetejűt, levehető fedőset, csatosat, cipzárosat. Nem is fontos, hogy legyen valami a dobozban. A nyitás sokfajta módja annyi örömet okoz neki, hogy nem is lényeg, van-e benne valami.


Esténként hagyd, hogy ő válassza ki az aznapi mesét. Ha századszor is ugyanazt szeretné, semmi gond, lényeg, hogy a saját szórakoztatására el tudja dönteni, mit kér.


Nagyon fontos, hogy legyen alkalma sokat mozogni, leginkább a saját ötletei szerint, nem irányított formában. Például a kertben vagy a játszótéren kipróbálni magát, felmérni a saját képességeit, határait. Érezzen csak rá, mire képes. Legyen lehetősége megtapasztalni az erejét, a bátorságát, az egyensúlyérzékét. Persze a biztonságos keretek között maradva, de próbáld meg, hogy a lehető legkevesebbet segítesz neki.


Hidd el neki, hogy nincs lehetetlen!

Ezekkel a kis hétköznapi feladatokkal természetesen nemcsak az önállósága fejlődik majd a gyerkőcödnek, hanem számos olyan képessége, amely előnyére válik majd.

Ha segíthet neked, úgy érzi, fontos feladata van, ezáltal fejlődik a személyisége is. Azzal, hogy hagyod őt felfedezni, tapasztalni, bizalmat szavazol neki!

Ne feledd, ha az elején jártok, sokszor meg kell figyelnie, te hogyan csinálod. Érdemes a lakást picit "gyerekbaráttá" alakítani. Jó lehet egy fellépő, hogy elérje a szükséges eszközöket, vagy az ő magasságába tenni a saját dolgait, hogy a keze ügyében legyenek.


Minden gyereknek megvan a saját habitusa és fejlődési ritmusa. Érdemes átgondolnod időről időre, mi az, amit már megengedhetsz neki. Figyeld meg, mi az, ami foglalkoztatja. Hagyd, hogy téged is vezessen a saját felfedezései nyomán! Csodálatos kaland lesz!



Ha szeretnél elsőként értesülni a legfrissebb blogcikkekről, ne felejts el feliratkozni a levelezőlistára!


A képek forrása: Wix


bottom of page